strefa smaku

szukaj OK

całość (18 porcji) 3073 kcal
1 porcja ok.171kcal

Babka wielkanocna

Składniki:
 

150 g masła

3 jajka

garść rodzynek

2 łyżki migdałów

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru

opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 laska wanilii

do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 2 łyżki bułki tartej

do dekoracji: łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:
 

Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do babki, z kominem po środku o średnicy 22-25 cm, wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Rodzynki zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić. Płatki migdałowe posiekać. Mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia. Białka ubijać z 2-3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Żółtka, pozostałą część cukru, cukier waniliowy i masło ucierać przy pomocy miksera na puszystą masę. Wszystkie składniki połączyć – do puszystej masy z żółtek i masła dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek. Dorzucić bakalie i miksować na średnich obrotach do dokładnego połączenia się składników. Masę wylać do formy (do połowy jej wysokości) i wyrównać jej powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170 °C przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia dla pewności można zrobić tzw. test suchego patyczka, jeśli jest na nim przyklejone ciasto, trzeba jeszcze trochę podpiec babkę.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 260 kcal
porcja (1 łyżka) ok. 10 kcal

Czerwony sos do jajek

Składniki:

1 kubek jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka chrzanu

1 łyżka startych drobno buraczków

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 460 kcal
porcja (1/4 całości) ok. 115 kcal

Jajka przepiórcze w galarecie

Składniki:

 

10 jajek przepiórczych

5 łyżek kukurydzy konserwowej

1 marchewka

1 mały burak

kilka łyżek zielonej pietruszki

kilka ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

9 łyżeczek żelatyny

2 kostki bulionu* (bulion znajdziesz na stronie internetowej)

Sposób przygotowania:

 

Jajeczka ugotować, obrać i przekroić na pół. Marchew i buraka obrać, ugotować, pokroić w cienkie plastry.

Bulion rozpuścić w naczyniu,  dodać przyprawy, ok. 300 ml wody i zagotować. Odcedzić przez drobne sitko i wystudzić. Do 400 ml płynu dodać 9 łyżeczek żelatyny i dokładnie wymieszać.

W miseczce lub formie do galarety ułożyć warzywa i  jajka, dodać pietruszkę i całość zalać galaretą. Włożyć na kilka godzin do lodówki.

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 3700 kcal
porcja (ok. 1/20 całości) 185 kcal

Mazurek migdałowo – wiśniowy

Składniki:
 

Ciasto:

10 dag mąki białej

10 dag mąki pełnoziarnistej

¼ kostki masła

2 łyżki śmietany 12%

1 jajko

1 żółtko

1/2 łyżki ksylitolu

15 dag mielonych migdałów

 

Masa migdałowa:

10 dag mielonych migdałów

1 białko

 

Nadzienie:

2 szklanki wiśni bez pestek

 

Polewa:

½ kostki masła

2 łyżki ksylitolu

3 łyżki kakao

3 łyżki wody

łyżeczka skrobi ziemniaczanej

 

Do przybrania:

Całe migdały

Kilka wiśni

Sposób przygotowania:
 

Obie mąki wymieszać z migdałami i posiekać z masłem jak na kruszonkę, dodać jajko, żółtko i ksylitol. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.

Formę do ciasta wyłożyć ciastem, tworząc rant ok. 2 cm wysokości. Ciasto nakłuć widelcem

Migdały na masę wymieszać z białkiem i rozsmarować na cieście.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor. Ostudzić.

Wiśnie dobrze osączyć. Wyłożyć na ciasto.

Masło rozpuścić w garnku, dodać wodę, kakao i ksylitol, dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita masa. Na końcu dodać skrobię. Tak przygotowaną polewą oblać ciasto, pozostawić do zastygnięcia. Udekorować migdałami i wiśniami.

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 900 kcal
porcja (1 łyżka) ok. 16 kcal

Sos tatarski

Składniki:

2 jajka
5 łyżek majonezu
1 mały kubek jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
3 ogórki korniszony
2 łyżki marynowanych grzybków
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Ogórki obrać. Grzybki i ogórki drobno pokroić. W misce  wymieszać jogurt, majonez i musztardę, dodać pozostałe składniki, wymieszać.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 376 kcal

Zakwas na żurek

Składniki:

1 szklanka mąki żytniej 2000

3 szklanki letniej, przegotowanej wody

4 ząbki czosnku

4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

4 ziarna pieprzu

 

Sposób przygotowania:


Mąkę wsypać do słoja lub kamiennego garnka, dodać przyprawy i zalać wodą. Przykryć ściereczką i  odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni. Raz dziennie zamieszać. Po tym czasie zlać do butelek. Można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 14 dni.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 2100 kcal
porcja ok. 210 kcal

Szynka pieczona w glazurze musztardowo – miodowej

Składniki:
 

1 szynka, tzw. kulka, ok. 800 g

2 łyżki miodu

2 łyżki musztardy Dijon

½   łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
 

Miód, musztardę i sól dokładnie wymieszać. Natrzeć dokładnie mięso i zostawić na noc w lodówce. Szynkę piec w w folii przez około godzinę. Pod koniec pieczenia przeciąć folię aby nadmiar płynu odparował. Mięso wystudzić i pokroić w plastry.

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość ok.260 kcal
porcja ok. ¼ całości 65 kcal

Surówka z kapusty

Składniki:
 

2 szklanki drobno pokrojonej białej kapusty

3 łyżki kukurydzy konserwowej

3 rzodkiewki

1 kawałek białej części pora


Sos:
½  małego kubek jogurtu

1 łyżeczka majonezu

1 łyżeczka musztardy

¼ łyżeczki soli

pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Kukurydzę odsączyć z zalewy, rzodkiewki zetrzeć na tarce. Pora cienko pokroić, zalać wrzątkiem, odcedzić. Wszystkie warzywa włożyć do miski i wymieszać. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Warzywa zalać sosem, wymieszać.

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (6 porcji) 1440 kcal
1 porcja ok. 240 kcal

Żurek wielkanocny z kiełbasą

Składniki:

 

Kilka suszonych grzybów

200g kiełbasy białej surowej

300g kiełbasy wędzonej

1 cebula

1 marchew

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

3 szklanki żurku ( lub według uznania)

2 łyżeczki majeranku

½ łyżeczki kminku ( opcjonalnie)

½ szklanki mleka 2%

3 jajka na twardo

Natka pietruszki

Pieprz, ziele angielskie po kilka ziaren

Sposób przygotowania:
 

Suszone grzyby moczyć w letniej wodzie przez godzinę, po czym gotować około pół godziny. Obraną cebulę i marchew włożyć do garnka, dodać przyprawy, czosnek i ugotowane grzyby, zalać 6 szklankami wody, zagotować. Włożyć kiełbasę. Gotować 30-40 minut na małym ogniu.

Po tym czasie wyjąć kiełbasę, marchew i grzyby. Kiełbasę pokroić w kawałki, marchew w plasterki a grzyby w paseczki. Do wywaru wlać żurek, dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Zagotować, połączyć z mlekiem, dodać pokrojone produkty.

Jajka ugotować, obrać, pokroić, ułożyć  na talerzach, zalać żurkiem, posypać posiekaną natką pietruszki.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

: całość (37 porcji) 634 kcal
1porcja ok. 17 kcal

Jabłka do mięs

Składniki:
 

1 kg jabłek

2 cebule

1 łyżka oliwy

2 łyżki majeranku

Sposób przygotowania:
 

Cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie nie dopuszczając do zbrązowienia.
Jabłka obrać, przekroić, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć na patelnię, dodać majeranek i dusić pod przykryciem aż jabłka całkowicie się rozpadną. Jeśli konsystencja będzie zbyt płynna można odparować nieco wody.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 1147 kcal
porcja ok. 115 kcal

Buraczki z chrzanem

Składniki:
 

1 kg buraków

2 łyżki chrzanu

1 łyżka cukru

2 łyżki soku z cytryny

natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
 

Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do startych buraków dodać chrzan, cukier, cytrynę i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski i udekorować natką pietruszki.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 452 kcal
porcja ok. 113 kcal

Czerwone jajka faszerowane

Składniki:
 

4 jajka

2 łyżki serka śmietankowego

1 łyżeczka koncentratu barszczu czerwonego

sól, pieprz kolorowy mielony do smaku

Sposób przygotowania:
 

Jajka ugotować na twardo, obrać. Przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka wymieszać z pozostałymi składnikami na farsz. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodać odrobinę jogurtu. Przyprawić do smaku. Farsz nakładać do połówek białek łyżką. Wierzch udekorować kiełkami, koperkiem lub natką.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 1050 kcal
porcja 263 kcal

Indycza rolada curry

Składniki:
 

800 g piersi z indyka

1 duża marchew

2 łyżeczki curry

½ łyżeczki kurkumy

½ puszki kukurydzy

1 łyżka oleju

mielona kolendra

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
 

Marchew obrać, pokroić w grube długie słupki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować ok. 2 minuty.
Mięso pokroić na plastry grubości 2-3 cm. Przykryć folią spożywczą, lekko rozbić. Posypać obficie curry oraz kurkumą, szczyptą kolendry, soli i pieprzu.
Na mięsie ułożyć marchewkę, posypać odsączoną kukurydzą. Zwinąć roladę, obwiązać bawełnianym sznurkiem. Skropić olejem i zawinąć w folię aluminiową.
Piec 70 minut w 185 stopniach C. Po tym czasie folię rozchylić i piec jeszcze około 20 minut, aż rolada się zrumieni.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 465 kcal
porcja 46,5 kcal

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Składniki:
 

4 jajka

4 suszone pomidory w oliwie

2 łyżki śmietany 12%

sól, pieprz, oregano

kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:
 

Jajka ugotować na twardo, razem ze skorupką przekroić na pół. Wyjąć jajka ze skorupek i drobno posiekać, przełożyć do miski.  Pomidory odsączyć z zalewy,  również drobno posiekać i dodać do jajek. Do masy dodać śmietanę oraz przyprawy, wszystko wymieszać. Połówki skorupek delikatnie wypełnić farszem, wyrównać powierzchnię i udekorować listkami bazylii.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 618 kcal
porcja (1 jajo) 103 kcal

Jajka faszerowane szynką

Składniki:
 

6 jajek

50 g chudej szynki

½  łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki rzeżuchy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:
 

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół. Z każdej połówki wyjąć żółtko i posiekać. Szynkę pokroić w bardzo drobną kostkę i dodać do żółtek. Doprawić. Połówki białek napełnić farszem i posypać rzeżuchą. 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 368 kcal
1 porcja 92 kcal

Kaparowe jajka faszerowane

Składniki:
 

4 jajka

1,5 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżeczka chrzanu

2 łyżeczki kaparów

Sposób przygotowania:
 

Jajka ugotować na twardo i  obrać. Przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka na farsz rozgnieść widelcem w misce.
Do żółtek dodać pozostałe składniki i rozetrzeć łyżką. Kapary można dodać w całości. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodać odrobinę jogurtu. Przyprawić do smaku. Farsz nakładać do połówek białek łyżką. Wierzch udekorować kiełkami, koperkiem lub natką.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 282 kcal
łyżka ok. 11 kcal

Lekki majonez z serka wiejskiego

Składniki:
 

1 ( 200 g ) opakowanie serka wiejskiego

1 jajko

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

½ łyżeczki octu winnego

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
 

Jajko ugotować na twardo, obrać. Zmiksować razem wszystkie składniki (jajko powinno być jeszcze ciepłe) do uzyskania jednolitej konsystencji.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 1728 kcal
1 porcja 173 kcal

Pasztet wegetariański

Składniki:
 

250g fasolki białej

1 cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

4 marchewki

½ średniej główki brokuł

3 jajka

4 ½ łyżki kaszy manny

sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, słodka papryka, kurkuma, chili, pieprz ziołowy, imbir do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć przez noc, ugotować do miękkości. Cebulę obierać, posiekać, zeszklić na oliwie (ok. 5 min.) pod koniec dodać pokrojony czosnek. Połączyć fasolę i cebulę, odstawić.
Marchewki obierać i ugotować w małej ilości wody. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować. Warzywa odsączyć i odstawić.

Masę fasolową podzielić na 3 części: jedną nieco większą, dwie mniejsze. Do większej ilości masy fasolowej wbić jajko, wsypać 1 ½ łyżki kaszy manny, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać.

Do drugiej części masy dodać pokrojone marchewki, wbić jajko, wsypać 1 ½ łyżki kaszy manny, przyprawić solą, czarnym pieprzem, słodką papryką, szczyptą chili i kurkumy.

Do trzeciej porcji masy wrzucić brokuł, zmiksować, wbić jajko, wsypać 1 ½ łyżki kaszy manny, przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz imbirem. Wymieszać.

Formę keksówkę (dł. Ok. 30 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie rozsmarować pierwszą (fasolową) warstwę masy. Na niej warstwę marchewkową, a na wierzchu brokułową. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 2037 kcal
1 porcja ok. 204 kcal

Sałatka warzywna

Składniki:
 

3 marchewki

3 pietruszki

6 ziemniaków

pół selera korzeniowego

jabłko

szklanka groszku konserwowego

5 jajek

6 dużych ogórków kiszonych

5 łyżek majonezu

5 łyżek jogurtu naturalnego

2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:
 

Ugotowane marchewki, pietruszki, ziemniaki i seler pokroić w drobną kostkę i przełożyć do dużej miski. Dodać odlany z zalewy groszek. Jajka ugotować, ostudzić, obrać, pokroić w drobna kostkę i dodać do pozostałych składników. Ogórki pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Sałatkę jarzynową wymieszać z majonezem, jogurtem, startym na tarce jabłkiem oraz musztardą. Schłodzić w lodówce i podać.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (14 porcji) 1645 kcal
1 porcja ok. 118 kcal

Sernik cytrynowy na spodzie marchewkowym

Składniki:
 

Spód marchewkowy:

100 g marchwi

100 g mąki razowej

50 g mąki pszennej zwykłej

35 g miodu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

100 ml mleka

1 płaska łyżka ciemnego kakao

1 płaska łyżka domowej przyprawy do piernika
 

Masa serowa:
 

0,5 kg mielonego twarogu

2 jajka (L)

spora szczypta soli

sok z 1/2 cytryny

skórka z 1 cytryny

10 g cukru waniliowego

60 g miodu

Sposób przygotowania:
 

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 ºC.

Obraną marchew zetrzeć na małych oczkach tarki, a następnie dodać resztę składników marchewkowego spodu i dokładnie mieszać. Otrzymaną masę przełożyć do formy, wyrównać łyżką i włożyć do piekarnika na 20 minut.

W połowie czasu pieczenia spodu zrobić masę serową, aby po jej ukończeniu można było ją natychmiastowo wlać do formy i  włożyć do piekarnika.

Do miski wbić białka jaj, dodać sól i miksować na sztywną pianę.

Następnie dodać żółtka, cukier waniliowy oraz miód i wciąż miksować do połączenia się składników. Na koniec do masy dodać zmielony ser, otartą skórkę z cytryny oraz sok i miksować całość jeszcze kilka chwil.

Z piekarnika wyciągnąć ciasto marchewkowe i zalać je masą serową, włożyć z powrotem do pieca i zostawić na 45 minut. Po upływie 3 kwadransów zwiększyć temperaturę pieczenia do 200-220º C ( tak, aby nie przypalić) i piec jeszcze 15 minut.

Ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut, następnie wyciągnąć i możliwie szybko (jak tylko lekko ostygnie) obkroić nożem boki dookoła formy i zdjąć obramowanie tortownicy.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (15 porcji) 652 kcal
porcja 23 kcal

Sos borówkowy

Składniki:
 

4 łyżki tartego chrzanu

8  łyżek borówek do mięs

1 łyżka majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:
 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sos można przechowywać w lodówce do 7 dni.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (19 porcji) 384 kcal
1 porcja 20 kcal

Sos musztardowy

Składniki:
 

1 żółtko ugotowane na twardo

4 łyżki musztardy

1 kubek śmietany 12%

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

Sposób przygotowania:
 

Żółtko rozetrzeć w misce, dodać musztardę, sok z cytryny, śmietanę i przyprawy.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 400 kcal
porcja (1/8 całości) ok. 50 kcal

* Wigilijny barszcz

Składniki:


1 burak

2 marchewki

1 pietruszka

½ selera

½ białej części pora

2 cebule

15 dag  suszonych grzybów

sok z ½ cytryny

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka chrzanu

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

4 ziarna pieprzu

sól, cukier, pieprz do smaku

zakwas buraczany

 

Sposób przygotowania:


Warzywa obrać, umyć, zalać 8 szklankami wody. Dodać przyprawy, gotować 30 minut. Grzyby namoczyć, ugotować w tej samej wodzie. Oba wywary przecedzić i połączyć ze sobą. Dodać zakwas buraczany w proporcji 1:1, podgrzać, nie gotować.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 1960 kcal
porcja 490 kcal

* Udka z kaczki pieczone z jabłkami

Składniki:
 

4  udka z kaczki (każde ok. 200 g)

1 łyżka soli

3 ząbki czosnku

4 łyżki majeranku

2 duże  jabłka

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, podzielić na ósemki. Czosnek zetrzeć na tarce i wymieszać z solą, natrzeć udka. Można zostawić na noc w lodówce. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, posypać majerankiem , obłożyć jabłkami. Piec ok. 60 minut w temp. 200 stopni. Pod koniec pieczenia rozciąć folię aby udka się przyrumieniły.  Można podawać na ciepło i na zimno.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 709 kcal
porcja 1/3 całości 236 kcal

* Suflet z pstrąga z migdałami

Składniki:


2  filety z pstrąga – ok. 0,6 kg

3 jajka

1 łyżka posiekanego koperku

¼  łyżeczki soli

duża szczypta pieprzu

1 łyżka mielonych migdałów

½ łyżeczki masła

 

Sposób przygotowania:

Rybę oczyścić i usunąć ości, ugotować na parze. Następnie zmielić w maszynce do mięsa Żółtka oddzielić od białek, wymieszać z rybą, dodać posiekany koperek, sól i pieprz. Białka ubić na pianę. Wymieszać z migdałami. Do ryby dodać pianę z białek i  delikatnie wymieszać. Małe naczynia do zapiekania wysmarować masłem i przełożyć masę rybną. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 1240 kcal
porcja (¼ całości) 310 kcal

* Wigilijny karp pieczony z ziemniakami

Składniki:
 

1 filet z karpia, ok. 0,8 kg

4 średnie ziemniaki

4 małe cebule

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka  lubczyku

1 łyżeczka

¼ łyżeczki soli

pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Fileta pozbawić ości, umyć, osuszyć, podzielić w poprzek na 4 części. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą, naczyniu ułożyć kawałki karpia skórą do dołu. Ziemniaki obrać, podzielić na ćwiartki. Cebule obrać. Do garnka z rybą dołożyć ziemniaki, cebule, całość doprawić, przykryć i zapiekać około 20 – 30 minut w piekarniku, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 2300 kcal
porcja ok. 230 kcal

* Świąteczny kompot z suszu

Składniki:

20 dag suszonych śliwek

20 suszonych moreli

20 dag suszonych jabłek

20 dag suszonych gruszek

10 dag suszonych fig

5 goździków

laska cynamonu

1,5 litra wody

 

Sposób przygotowania:

 

Owoce zalać wodą, dodać cynamon i goździki. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć cynamon i goździki. W kompotierkach ułożyć po kilka owoców, zalać przecedzonym kompotem.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 3000 kcal
porcja ok. 200 kcal

* Szybki świąteczny piernik

Składniki:
 

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

2 łyżki cukru

½ kostki masła

1 jajko

3 duże łyżki powideł śliwkowych

1 szklanka mleka migdałowego

2 łyżeczki kakao

2 łyżeczki przyprawy do pierników

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania:
 

Masło stopić i ostudzić. Jajko roztrzepać i ucierać z cukrem do momentu aż się rozpuści. Do masy jajecznej stopniowo dodawać masło i pozostałe składniki. Małą formę keksówkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 300 kcal
porcja ( ok 200 ml) 40 kcal

* Wigilijna zupa grzybowa

Składniki:
 

100 g grzybów suszonych, najlepiej prawdziwków lub podgrzybków

1 marchew

1 pietruszka

½ białej częścipora

¼ selera

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 ziarna ziela angielskiego

6 ziaren pieprzu

2 liście laurowe

½ łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:
 

Grzyby namoczyć na noc. Zalać 2 szklankami wody, zagotować. Odcedzić przez sitko, grzyby pokroić w paseczki. Włoszczyznę obrać, umyć, dodać cebulę,zalać 4 szklankami wody oraz wywarem z grzybów, dodać przyprawy i ugotować. Wywar przecedzić prze drobne sitko lub gazę, dodać grzyby.

 

Podawać z łazankami.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (bez lukru): 2830
1 ciasteczko ok. 88 kcal

* Świąteczne ciasteczka korzenne

Składniki:

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 kostka masła
3 łyżki cukru
2 jajka
3 łyżeczki przyprawy do pierników
½ łyżeczki suszonych nasion  wanilii lub 2 łyżeczki naturalnego wyciągu z wanilii

Sposób przygotowania:
 

Mąkę, sól, przyprawę do pierników  i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Masło rozpuścić, przestudzić, utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać jajka i wanilię. Masę dodać do miski z mąką i wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta zrobić kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię do żywności i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość 0,5 cm i foremkami wykrawać ciasteczka. Piec ok 12 minut w temp. 180 stopni.

Ciasteczka można udekorować lukrem.  

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 465 kcal
porcja ok. 46 kcal

* Wigilijna kapusta z grzybami

Składniki:

1 g kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów
1 duża cebula
2 łyżki oleju
4 ziarna ziela angielskiego
8 ziaren pieprzy
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku

 

 

Kapustę odcisnąć, zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Grzyby opłukać, zalać 1 szklanką wody, moczyć ok. 1 godziny a następnie ugotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać kapustę i grzyby razem z przecedzonym wywarem. Gotować do momentu aż cały płyn odparuje.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 190 kcal

* Łosoś pieczony z tymiankiem

Składniki:
 

100 g świeżego fileta z łosoia

1 łyżeczka skórki otartej cytryny lub limonki

1 łyżka soku z cytryny lub limonki

gałązka świeżego tymianku

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
 

Cytrynę lub limonkę dokładnie wyszorować pod ciepłą wodą, osuszyć. Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać skórką otartą z cytryny lub limonki, polać sokiem, doprawić solą i pieprzem. Obłożyć tymiankiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 2105 kcal
porcja ok. 75 kcal

* Rolada schabowa ze śliwkami

Składniki:

 

1 kg schabu środkowego

15 dag suszonych śliwek bez pestek

2 łyżki powideł śliwkowych

2 łyżki musztardy

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

sznurek do obwiązania

Sposób przygotowania:

 

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Śliwki zagotować z winem, przestudzić. Schab rozciąć wzdłuż dłuższego boku do 2/3 szerokości. Rozbić aż powstanie foremny prostokąt. Całość posmarować powidłami i musztardą. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć w rzędzie śliwki i zwinąć mięso w roladę. Obwiązać ciasno sznurkiem, włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać winem i obłożyć pozostałymi śliwkami. Piec około 60 minut. Często podlewać sosem z pieczenia, w razie potrzeby również wodą. Kroić po przestudzeniu. Można podawać na ciepło i na zimno. 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 945 kcal
porcja ok. 120 kcal

* Sałatka śledziowa

Składniki:

 

30 dag filetów śledziowych marynowanych

1 jabłko

1 łyżka soku z cytryny

½ puszki czerwonej fasoli

1 jajko

1 czerwona cebula

2 kiszone ogórki

1 łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka musztardy

1 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

 

Jajko ugotować, obrać, pokroić. Jabłko obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny. Fasolę odsączyć z zalewy. Cebulę pokroić w kostkę. Ogórki obrać i również pokroić. Wszystkie składniki powinny być pokrojone w kostkę o podobnych rozmiarach.

Śledzie odsączyć, pokroić, włożyć do miski. Majonez wymieszać w małej misce z musztardą i jogurtem, doprawić. Do śledzi dodać  pozostałe składniki, polać sosem, delikatnie wymieszać. Posypać natką pietruszki. Schłodzić przed podaniem.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

porcja (200 ml) ok. 25 kcal

* Zakwas buraczany

Składniki:


1,5 kg buraków

4 ząbki czosnku

3 liście laurowe

5 ziaren pieprzu

5 ziaren ziela angielskiego

1 kromka razowego chleba

 

Sposób przygotowania:
 

Buraki obrać, umyć, pokroić w plastry, włożyć do słoja lub kamiennego garnka. Dodać obrany czosnek oraz przyprawy. Całość zalać letnia przegotowaną wodą niewiele powyżej buraków. Na wierzch położyć chleb. Słój przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce.

Po upływie 5 dni zakwas przecedzić przez drobne sitko.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 500 kcal
porcja (1/4 całości) 125 kcal

* Śledzie w papilotach

Składniki:

0,3 dag (1 tacka)  śledzi w oleju

1 duża cebula

1 łyżeczka oliwy

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki wody

pieprz, sól do smaku

do dekoracji: krem balsamiczny

Sposób przygotowania:

 

Cebulę pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na rozgrzany olej, lekko zeszklić. Dodać przecier pomidorowy, wodę i chwilę dusić.
Całość doprawić i i przestudzić.

Śledzie odsączyć z oleju, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dzwonka. Wyłożyć na półmisek, przykryć sosem.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 328 kcal
1 porcja ok. 41 kcal

* Koreczki śledziowe z wiśniami

Składniki:
 

4 cienkie filety śledziowe marynowane

1/3  opakowania mrożonych wiśni

1  łyżka miodu

 

Sposób przygotowania:

Wiśnie włożyć do garnka, dodać miód ( nie dolewać wody). Dusić pod przykryciem do momentu aż płyn zagęści się. Filety pokroić wzdłuż na pół. Na każdym ułożyć jedną wiśnię i zawinąć w koreczki, spiąć wykałaczkami. Ułożyć na półmisku, na wierzch wyłożyć resztę wiśni.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 590 kcal
porcja ok. 197 kcal

* Śledzie pieczone z sosem musztardowym

Składniki:
 

3 świeże tuszki śledziowe bez ości

2 łyżki musztardy Dijon

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka świeżej kolendry

Pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:
 

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. . Musztardę wymieszać z sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą.

Śledzie umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać pieprzem. Piec około 15 minut, po czym polać sosem musztardowym, Piec jeszcze około 5 minut. Podawać na ciepło.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość ok. 800 kcal
porcja ok. 200 kcal

* Śledzie po litewsku

Składniki:

 

30 dag filetów śledziowych w oleju

1 duża cebula

½ szklanki rodzynek

½ szklanki białego wytrawnego wina

2 goździki

1 liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

4 ziarna pieprzu

Sposób przygotowania:
 

Śledzie odsączyć z oleju, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na dzwonka. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, sparzyć wrzątkiem. 1 ½ szklanki wody zagotować wszystkie przyprawy, następnie odcedzić wywar i połączyć z winem, dodać rodzynki. Śledzie ułożyć w słoiku, zalać marynatą, i obłożyć cebulą. Wstawić na noc do lodówki.

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 2461 kcal
1 porcja 246 kcal

Ciasto dyniowe

Składniki:
 

250 g mąki orkiszowej
120 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
20 g proszku do pieczenia
3 jajka
110 g roztopionego masła lub oleju rzepakowego
300 g ugotowanej i zmiksowanej dyni
100 g obranej i startej marchewki
5 g  wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:
 

Dynię obrać, wyjąć pestki, pokroić i wstawić do garnka z gorącą wodą. Gotować około 10 minut (aż dynia będzie miękka). Wystudzić i zmiksować.
Jajka z cukrem trzcinowym ubić na puszystą pianę. Dodać roztopione masło i miksować. Dodać przesianą mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wszystkie składniki razem wymieszać..
Następnie dodać przygotowane purée z dyni i startą marchewkę, wymieszać. Ciasto umieścić w foremce (średnica około 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypać wiórkami.  Piec około 30-35 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem) lub 185°C (bez termoobiegu). Odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na godzinę do lodówki.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (1 porcja)165 kcal

Czerwony koktajl

Składniki:

2 garście malin
1 mała sztuka banana
¼ sztuki cytryny
½  szklanki wody 

Sposób przygotowania:
 

Banana obrać ze skórki, pokroić w plastry. Przełożyć do blendera, dodać maliny, wyciśnięty sok z cytryny, wodę. Wszystko zmiksować. Smacznego.

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 290 kcal

Smaczna, zdrowa, kolorowa kanapka śniadaniowa

Składniki:


1 bułka pszenno-żytnia

1 łyżeczka masła

1 plaster żółtego sera

1 mały pomidor

¼ sztuki małej papryki

2 liście sałaty

Sposób przygotowania:

Pomidora pokroić w plastry, paprykę w paski. Sałatę umyć i osuszyć. Bułkę przekroić na pół, posmarować masłem, obłożyć serem i warzywami.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 160 kcal
porcja (2 łyżki wazowe) ok. 35 kcal

Tajska zupa z łososiem i krewetkami

Składniki:

2 łodyżki selera naciowego

1 mała cebula

¼ białej części pora

2,5 szklanki wody 

50 g łososia surowego

3 krewetki tygrysie

½ puszki mleka kokosowego light

½ łyżeczki nasion kolendry

½lyżeczki skórki otartej z cytryny

1 łyżka soku z cytryny

¼ łyżeczki soli

szczypta pieprzu cytrynowego

1 łyżka posiekanej kolendry

Sposób przygotowania:
 

Cebulę i pora drobno pokroić i razem z selerem włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać łososia i krewetki, nasiona kolendry, sól, pieprz, skórkę z cytryny i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjąć łodygi selera, dodać mleko kokosowe, sok z cytryny i całość wymieszać. Podawać z posiekanymi listkami kolendry.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 485 kcal
1 łyżka 20 g ok. 45 kcal

Pesto bazyliowo – pietruszkowe

Składniki:

100 gram świeżej bazylii

pęczek zielonej pietruszki

¼ szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka pestek słonecznika

1 ząbek czosnku

1 łyżka drobno tartego żółtego sera

¼ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
 

Listki bazylii i pietruszki umyć i odsączyć z wody. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia, zmiksować blenderem. Całość  przełożyć do słoiczka. Można przechowywać w lodówce przez okres 3-4 tygodni.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 207 kcal

Awokado faszerowane tuńczykiem

Składniki:

½ awokado

¼ puszki tuńczyka w sosie własnym

1 plaster chudego sera twarogowego 

½ małej cebuli

1 łyżka siekanego koperku

szczypta soli

szczypta pieprzu

kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:
 

Cebulę drobno posiekać. Awokado wydrążyć, przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem. Dodać odsączonego tuńczyka, cebulę, sok z cytryny, ser, koperek i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do skórki z awokado.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 110 kcal

Brzoskwinie w sosie waniliowym

Składniki:

1 duża brzoskwinia

2  łyżki śmietanki 30%

½ łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego lub ¼ łyżeczki miąższu z laski wanilii

½  łyżeczki ksylitolu

kilka listków mięty

Sposób przygotowania:
 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Brzoskwinię sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić, wyjąć pestkę a połówki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec około 20 – 30 minut. W miseczce wymieszać śmietankę, wanilię i ksylitol. Upieczone brzoskwinie polać sosem i udekorować miętą.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 245 kcal

Frittata z pomidorami i cukinią

Składniki:

1 mała cebula

¼ cukinii

1 średni pomidor

1 łyżeczka oliwy

2 jajka

3 łyżki mleka 2%

szczypta soli

świeżo mielony pieprz

2 łyżki posiekanych liści pietruszki

Sposób przygotowania:
 

Pomidora sparzyć  wrzątkiem i obrać e skórki. Cebulę drobno pokroić. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Oliwę wlać na małą patelnię i rozgrzać. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać pozostałe warzywa i podsmażać przez chwilę nie mieszając. W miseczce widelcem roztrzepać jajka z mlekiem i przyprawami. Warzywa zalać jajkami, przykryć i smażyć do momentu ścięcia jajek na małym ogniu. Zdjąć z patelni na talerz, posypać pietruszką.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 206 kcal

Kasza jaglana z owocami leśnymi

Składniki:

3 łyżki kaszy jaglanej

¾ szklanki wody

garść malin

garść  jagód

1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:
 

Kaszę zalać wodą  i gotować około 15 minut. Przełożyć do miseczki, dodać maliny i umyte jagody. Polać miodem.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 283 kcal

Makaron z krewetkami

Składniki:

50 gram ciemnego makaronu spaghetti

½ szklanki małych krewetek

1 łyżka oliwy

½ małej cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

Sposób przygotowania:
 

Krewetki rozmrozić na sicie. Czosnek pokroić cienkie plasterki, cebulę drobno posiekać. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i cebulę, mieszając smażyć przez pól minuty. Dodać odsączone krewetki i mieszając smażyć jeszcze kilka minut aż krewetki zmienią kolor na różowy. Dodać makaron, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Makaron z krewetkami przełożyć na talerz, posypać natką pietruszki.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 250 kcal

Stek z polędwicy

Składniki:

Przygotować kawałek polędwicy o grubości około 3 cm.

Sposób przygotowania:


Na patelni rozgrzać olej, smażyć na dużym ogniu wg upodobania:

- krwisty około 1,5 min z każdej strony,

- średnio wysmażony około 2,5 minuty z każdej strony

- mocno wysmażony około 5 minut z każdej strony

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 1930 kcal,
kawałek ok. 190 kcal

Ciasto kokosowe

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

1 puszka mleka kokosowego

2 łyżki ksylitolu

3 łyżki wody

2 łyżki amarantusa

2 łyżeczki oleju kokosowego

1 łyżeczka naturalnego aromatu migdałowego

sok z 1 cytryny

½  szklanki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Kaszę wypłukać, zagotować z mlekiem kokosowym i ksylitolem, a następnie ostudzić. Ugotowaną kaszę wraz z resztą składników zmiksować na w miarę jednolitą masę. Przełożyć do formy okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypać wiórkami kokosowymi. Całość piec przez około 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i  zostawić do zupełnego wystudzenia, a na noc najlepiej włożyć do lodówki.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 1475 kcal,
1 kawałek ok. 70 kcal

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli

Składniki:
 

2 puszki czerwonej fasoli
1 średni dojrzały banan
6 suszonych daktyli
2 jaja
tabliczka gorzkiej czekolady
łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Fasolę odcedzić na sitku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w niewielkim garnku zagotować trochę wody, na garnku postawić miskę z pokruszoną czekoladą tak aby dno miski nie dotykało wody w garnku). Jajka wbić do dużej  do miski i roztrzepać. Do jajek dołożyć pozostałe składniki i dokładnie zmiksować blenderem. Ciasto przełożyć do formy na keks. Piec przez 30 do 40 minut w temperaturze 180 stopni.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 228 kcal

Krem z cukinii z parmezanem

Składniki:
 

2 średnie cukinie

1 cebula,

1/2 białej części pora,

2 ząbki czosnku,

1 łyżka oliwy

1/4 łyżeczki tymianku 

szczypta soli

pieprz wg uznania

Sposób przygotowania:

Cukinie obrać, pokroić na kawałki. Cebulę i pora drobno pokroić. Wszystkie warzywa zeszklić na oliwie, dodać starty czosnek i tymianek , podsmażyć jeszcze kilka sekund,  zalać taką ilością wody aby tylko przykryć warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Gotować około 20 minut. Zmiksować.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 125 kcal, łyżka
ok. 16 kcal

Marchewka z kolendrą

Składniki:

3 marchewki

oliwa z oliwek

3 łyżki siekanych listków kolendry

2 szczypty soli

Sposób przygotowania:
 

Marchewki obrać, pokroić w plastry o grubości około pół centymetra i gotować w osolonej wodzie około 20 minut. Marchewka powinna być ugotowana na półtwardo.
Odsączyć. Przełożyć do miseczki, posolić, polać oliwą i posypać kolendrą. Podawać na ciepło lub zimno.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (ok. 1 litr) 253 kcal
porcja (2 łyżki wazowe) ok. 60 kcal

Zupa ogórkowa z mięsem

Składniki:
 

100 g fileta z indyka

2 szklanki wody

½ sztuki korzenia pietruszki

1 marchewka

1 średni ziemniak

1 mała cebula

1 kawałek selera

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

2 sztuki ziela angielskiego

½ łyżeczki soli

3 średnie kiszone ogórki

½ szklanki soku z kiszonych ogórków

łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno pokroić, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce. Mięso pokroić na kawałki, zalać wodą, gotować około 20 minut. Następnie dodać warzywa i przyprawy, gotować około 15 minut. Ogórki zetrzeć na tarce i razem z sokiem dodać do zupy. Gotować jeszcze przez około 20 minut. Podawać z posiekanym koperkiem.  

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 1460 kcal
1 łyżka ok.55 kcal

Bezglutenowe musli Vitaj dzień

Składniki:
 

200 g płatków gryczanych

5 łyżek poppingu z amarantusa

5 łyżek jagód goji

5 łyżek suszonej żurawiny

5 łyżek pestek ze słonecznika

3 łyżki pestek z dyni

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do słoja i szczelnie zamknąć pokrywką.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 370 kcal,
łyżeczka ok.19 kcal

Masło czosnkowe

Składniki:
 

½ kostki masła

2 ząbki czosnku

sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

 

Masło wyjąć z lodówki, poczekać aż zmięknie. Czosnek obrać, zetrzeć na bardzo drobnej tarce lub przecisnąć przez praskę. Masło włożyć do miseczki, dodać czosnek i sól, mieszać do połączenia składników. Wyłożyć na folię aluminiową i uformować w rulon, po czym włożyć do lodówki.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 370 kcal,
łyżeczka ok.19 kcal

Masło koperkowe

Składniki:
 

½ kostki masła

¼ pęczka koperku

sól do smaku

 

Sposób przygotowania:
 

Masło wyjąć z lodówki, poczekać aż zmięknie. Koperek bardzo drobno posiekać Masło włożyć do miseczki, dodać koperek  i sól, mieszać do połączenia składników. Wyłożyć na folię aluminiową i uformować w rulon, po czym włożyć do lodówki.

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

90 kcal

Orzeźwiające smoothie porzeczkowo – pomarańczowe

Składniki:
 

1 garść czerwonych porzeczek

½ pomarańczy

8 kostek lodu

kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

Z pomarańczy wycisnąć sok. Lód zmiksować blenderem, dodać porzeczki, sok i miętę i miksować jeszcze chwilę. Przelać  do szklanki.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 105 kcal

Lipcowa sałatka owocowa

Składniki:

 

2 morele

½ garści malin

½ garści jagód

2 łyżki czerwonych porzeczek

1 łyżeczka sezamu

kilka listków mięty

Sposób przygotowania:
 

Morele pokroić na małe kawałki, przełożyć do miseczki, dodać pozostałe owoce. Sezam uprażyć na suchej patelni. Sałatkę posypać sezamem i posiekanymi listkami mięty.

 

 

 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 530 kcal,
1 sztuka 41 kcal

Naleśniki bezglutenowe

Składniki:

 

2/3  szklanki mąki gryczanej

1/3  szklanki mąki kukurydzianej

1 szklanka wody

1/3 szklanki mleka  migdałowego

2 jajka

¼ łyżeczki soli

naturalna esencja waniliowa

1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
 

Jajka roztrzepać, dodać wodę i mleko. Do płynnych składników dodawać stopniowo mieszając mieszaninę mąk. Dodać sól i kilka kropel esencji waniliowej i oliwę. Naleśniki smażyć na małej patelni z obu stron.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

485 kcal całość,
porcja (1/8 całości) 60 kcal

Ryba w galarecie

Składniki:

 

2 marchewki

1 pietruszka

1 mała  cebula

½  bulwy kopru włoskiego ( opcjonalnie)

½ białej części pora

1 liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

½ łyżeczki świeżego lub suszonego lubczyku

½ łyżeczki soli

2 łyżki posiekanego koperku

1  cytryna

2 łyżeczki żelatyny

½ kg surowego dorsza

1 litr wody

Sposób przygotowania:

 

Marchew i pietruszkę obrać. Cebulę i pora przekroić na pół, koper pokroić w piórka. Warzywa zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie do warzyw dodać rybę, gotować na małym ogniu 15 minut. Rybę wyjąć.

Wywar z warzyw przecedzić przez sitko, dodać sok z ½ cytryny. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody i dodać  do przecedzonego bulionu, dokładnie rozprowadzić. Jeżeli wywar zmniejszył znacznie swoją objętość należy dolać tyle wody aby uzyskać 1 litr płynu. 

W głębokim naczyniu ułożyć pokrojoną marchew, koper włoski i kawałki ryby, na wierzchu ułożyć plastry cytryny, posypać koperkiem i zalać bulionem.

Rybę schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 295 kcal
porcja (ok. 3 łyżki do lodów) 60 kcal

Lody

Składniki:

750 g mrożonych truskawek

mały kubek ( 150 g ) jogurtu naturalnego

opcjonalnie 2 łyżeczki stevii do posłodzenia

kilka listków mięty

 

Sposób przygotowania:

Truskawki zmiksować z jogurtem i stevią, włożyć do plastikowego pudełka. Łyżką do lodów formować kule. Posypać siekanymi listkami mięty. Można włożyć do foremek na lody.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 250 kcal
porcja (¼ całości) ok. 63 kcal

Młode, pieczone warzywa

Składniki:

3 młode marchewki

2 młode średnie buraki

1 cała główka czosnku

3 młode cebule

1 pęczek rzodkiewek

łyżka oliwy extra vergine

kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku

grubo mielona sól

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć. Marchewki przeciąć wzdłuż na pół, buraki w grube plastry, cebule na ćwiartki. Warzywa lekko posolić o polać oliwą, posypać ziołami. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Można również zawinąć w folię aluminiową i upiec na grillu.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 225 kcal

Szparagi z oliwą i parmezanem

Składniki:

Pęczek zielonych szparagów
1 łyżka oliwy
1 ząbek  czosnku
2 łyżki tartego parmezanu
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować około 20 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Wyjąć na talerz. Na patelni podgrzać oliwę, dodać starty czosnek. Po pół minuty wrzucić szparagi i delikatnie zamieszać. Wyjąć na talerz, posypać tartym serem.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa


Woda pomarańczowa

Składniki:

1 litr średniozmineralizowanej wody mineralnej

1 pomarańcza

1 limonka

kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:

Pomarańczę i limonkę wyszorować pod bieżącą wodą, pokroić w plastry, Do dzbanka wlać wodę, dodać plastry owoców i liście bazylii. Odstawić na godzinę.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 185 kcal

Pudding z nasion chia z truskawkami i miętą

Składniki:

2 łyżki nasion chia

2/3 szklanki ( 180 ml ) mleka migdałowego

15 średnich truskawek

kilka listków mięty

opcjonalnie ½ łyżeczki stewii

Sposób przygotowania:

Nasiona chia  zalać mlekiem, dodać stewię, wymieszać i odstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki ( można na całą noc ) . Truskawki umyć, 3 sztuki odłożyć do dekoracji, resztę pokroić na ćwiartki. Liście mięty pokroić w cienkie paseczki. W miseczce układać warstwami napęczniałe nasiona na zmianę z truskawkami i miętą. Na wierzchu ułożyć całe truskawki i kilka listków mięty.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 203 kcal

Sałatka z botwinką, jajkiem i granatem

Składniki:

1 jajko

15 liści botwinki

garść rukoli

¼ granata

½ łyżeczki nasion słonecznika

1 łyżeczka oliwy

1 łyżeczka musztardy

½ łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Jajko ugotować na twardo. obrać, pokroić na ćwiartki. Granata przekroić, wydostać pestki z ¼ sztuki. Liście botwinki umyć, ułożyć jeden na drugim i pokroić w cienkie paseczki. Rukolę umyć, wysuszyć, wymieszać z botwinką, ułożyć na talerzu. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajka, posypać pestkami granata i słonecznika.

Przygotować sos: oliwę, musztardę i miód wymieszać do uzyskania emulsji. Polać sałatkę.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa


Woda truskawkowa

Składniki:
 

1 litr  średniozmineralizowanej wody mineralnej

10 truskawek

kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

Do dzbanka wlać wodę. Dodać umyte truskawki i liście mięty. Odstawić na godzinę.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 129 kcal

Awokado z wędzonym łososiem i ogórkiem

Składniki:

¼  awokado
1 plaster  wędzonego łososia
3 grube plastry ogórka
½ limonki
2 czarne oliwki
1 łyżeczka koperku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Awokado pokroić w kostkę, polać sokiem z limonki. Ogórka również pokroić w kostkę, łososia w cienkie paseczki, oliwki w plasterki. W miseczce wymieszać wszystkie składniki, doprawić.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 242 kcal
łyżka (25 gram) 21 kcal

Guacamole

Składniki:
 

1 awokado
1 średni pomidor,
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytyny
sól

Sposób przygotowania:

Pomidora umyć, pokroić w kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce. Awokado obrać, rozgnieść dokładnie widelcem, dodać czosnek, sok z limonki i pomidora. Całość wymieszać.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

łyżka 82 kcal
łyżeczka 41 kcal

Oliwa czosnkowa

Składniki:
 

1 szklanka oliwy Extra vergine

6 ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

Oliwę przelać do butelki, dodać obrany czosnek. Odstawić na co najmniej 24 godziny.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 1810 kcal
1 kromka (30 g) 70 kcal

Chleb bezglutenowy na zakwasie

Składniki:
 

250g mąki gryczanej

150g mąki ryżowej

100g mąki jaglanej

½ kostki z 50 gram świeżych drożdży

3 łyżki pestek słonecznika

2 łyżki czarnuszki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

ok. 600 ml ciepłej wody

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozdrobnić w misce i dodać pół szklanki ciepłej przegotowanej ( max.60 stopni ) wody i cukier. Zostawić na 10 minut lub do czasu aż będzie widać pianę.   W misce należy wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać wodę, drożdże i mieszać do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby można dolać więcej wody. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 30min. Kiedy ciasto urośnie o około 1/3 objętości przełożyć do formy i pozostawić na około 15 minut.

 

Piec 15 min w temperaturze 230 stopni, potem około 30 minut w 160 , na końcu wyjąć z formy i przez 15 minut dopiec.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 182 kcal

Carpaccio z buraków z serem

Składniki :

1 czerwony burak
2 plastry sera feta
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka oliwy
½ łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka pestek z dyni

Sposób przygotowania:

Buraka obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na talerzu , posypać pokruszonym serem. Pestki uprażyć na suchej patelni. W małej miseczce wymieszać oliwę, ocet i sok z pomarańczy aż składniki się połączą. Mieszaniną polać sałatkę, posypać pestkami.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 160 kcal

Pieczona gruszka z waniliowym sosem

Składniki:

1 gruszka

1 limonka

1 laska wanilii

1 łyżka śmietany 36%

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Gruszkę umyć, przekroić wzdłuż na pół. Małą łyżeczką wyjąć gniazda nasienne. Połówki gruszki włożyć do żaroodpornego naczynia i polać sokiem z limonki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać trochę ziaren. W miseczce wymieszać śmietanę, jogurt, miód i wanilię. Upieczone gruszki polać sosem, podawać na ciepło.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 160 kcal

Sałatka z pomarańczy z cebulą i chili

Składniki:

1 pomarańcza

½ dużej czerwonej cebuli

1 łyżeczka octu balsamicznego

świeże chili – wg uznania

Sposób przygotowania:

Pomarańczę obrać. pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, zalać octem balsamicznym. Strączek chili przekroić, wydrążyć pestki, skroić kawałek w cienkie paseczki. Na talerzu ułożyć plastry pomarańczy, na wierzchu ułożyć cebulę, posypać chili.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 91 kcal

Sałatka z marynowanych warzyw z sezamem

Składniki:

2 liście kapusty pekińskiej

½ cukinii

½ ogórka zielonego

1łyżeczka octu winnego

1 łyżeczka ziaren niełuskanego sezamu

Sposób przygotowania:

Liście kapusty umyć i pokroić w cienkie paski. Cukinię i marchewkę obrać, umyć, pokroić w podłużne cienki paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Sezam uprażyć na suchej patelni. Warzywa przełożyć do miski, polać octem , wymieszać i posypać sezamem.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 89 kcal
łyżeczka 25 kcal

Sos vinegret podstawowy

Składniki:

3 łyżki oliwy

1 łyżka octu balsamicznego

szczypta soli

świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Do miseczki wlać ocet, dodać sól i mieszać aż sól dokładnie się rozpuści. Następnie dodać oliwę i pieprz, dokładnie wymieszać aby oliwa i ocet połączyły się .

Do tak przygotowanego sosu można dodać ulubione zioła, tak by za każdym razem otrzymać inny sos.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

porcja 9 kcal

Bulion warzywny

Składniki:

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

½ średniej wielkości selera

biała część z jednego pora

2 szklanki wody

łyżka oliwy

1 liść  laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

2 ząbki czosnku

kilka gałązek świeżej pietruszki  

½ łyżeczki soli

pieprz

forma do kostek lodu

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokroić w cienkie paski. Liście pietruszki drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć przyprawy, podsmażać przez chwilę . Dodać warzywa, podsmażać mieszając co chwilę. Zalać wodą, gotować około pół pół godziny, po czym przestudzić i zmiksować na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję pasty. Do każdego zagłębienia w formie do lodu włożyć po 1 łyżce masy,  zamrozić.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 140 kcal
1 łyżka ok. 10 kcal

Sos tzatziki

Składniki:

150g jogurtu naturalnego ( mały kubek )

½ małego ogórka

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 łyżeczka koperku

1 ząbki czosnku

½  łyżeczki octu winnego

sól

pieprz biały

Sposób przygotowania:

Ogórka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, posolić, odstawić do momentu aż puści sok, delikatnie odcisnąć. Koperek i czosnek drobno posiekać. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać ogórka, koperek, oliwę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 1879 kcal
1 łyżka 38 kcal

Musli „Spiżarnia Babci”

Składniki:
 

130g płatków z otrąb pszennych

80g   komosy ryżowej quinoa

100g płatków owsianych

100g płatków ryżowych

60g   pestek dyni

30g   żurawiny suszonej

Sposób przygotowania:
 

Umieścić wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać. Przesypać do słoja i szczelnie zamknąć.

całość (10 porcji) 2500 kcal
1 porcja 250 kcal

Ciasto „Migdałowa rozkosz"

Składniki:

250g migdałów blanszowanych bez skórki

100g cukru trzcinowego

4 jajka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Rozdrobnić migdały blenderem. Zmiażdżoną masę przełożyć do innego naczynia. Jaja z cukrem miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać migdały, proszek do pieczenia i startą skórkę z cytryny.

Przygotować  foremkę, przelać do niej ciasto. Następnie wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok. 35 minut. Uwaga! Nie używać termoobiegu.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 164 kcal
1 łyżka 20 kcal

Sos pomidorowy

Składniki:

1 szklanka sosu pomidorowego bez soli

½ średniej cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

kilka listków świeżej bazylii

gałązka świeżego oregano lub pól łyżeczki suszonego

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Czosnek obrać, pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Do niewielkiego garnka wlać oliwę, podgrzać, dodać cebulę i czosnek , podgrzewać mieszając aby nie zbrązowiały. Po około minucie wlać sos pomidorowy. Posolić, dodać posiekana bazylię i listki oregano.

Tak przygotowany sos jest świetnym dodatkiem do makaronu, ryżu oraz dań z warzyw strączkowych .

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 840 kcal
1 porcja 84 kcal

Soczysty filet z indyka

Składniki:
 

1000g fileta z indyka

ulubione zioła

Sposób przygotowania:
 

Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić ulubionymi ziołami. Przygotowane w ten sposób mięso włożyć do w lodówki na ok. 3 godziny. Następnie zawinąć w rękaw do pieczenia. Aby zabezpieczyć przed dostaniem się wody, owinąć końcówkę rękawa dokładnie nicią lub sznurkiem. Zagotować wodę w dużym garnku. Kiedy osiągnie temperaturę wrzenia, wrzucić mięso i gotować przez 15 minut. Po wystygnięciu można podać na pieczywie.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (6 porcji) 388 kcal
1 porcja 65 kcal

Lody banan vs. jabłko

Składniki:
 

350g dojrzałego banana

200g jabłka

100g mleka 2%

15g cukru trzcinowego

30g soku z cytryny

Sposób przygotowania:
 

Cukier zmielić na cukier puder. Banana i jabłka zblendować stopniowo dodając mleko, cukier oraz sok z cytryny. Uzyskaną w ten sposób masę przełożyć do pojemników na lody i zamrozić w zamrażalce. Podajemy udekorowane listkami mięty.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 1700 kcal
1 porcja 170 kcal

Bigos Mamy

Składniki:

1000g  kapusty kiszonej

600g   fileta z piersi kurczaka

 180g  kabanosów drobiowych

100g   marchwi

90g     cebuli

270g   pieczarek

60g (3 łyżki) powideł śliwkowych

45g (3 łyżki) przecieru pomidorowego

30g (3 łyżki) oliwy z oliwek

10g (2 łyżeczki) pieprzu czarnego

4g (łyżeczka) ziela angielskiego

5g (4 liście) liści laurowych

Sposób przygotowania:
 

Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Do garnka wlać oliwę, umieścić mięso i dodać marchew, cebulę, listki laurowe, ziarenka ziela, pieprzu. Całość zalać zimną wodą do takiego poziomu, by wszystkie składniki były przykryte. Gotować wywar, aż do uzyskanie pożądanej miękkość mięsa, które następnie należy wyjąć i pokroić na małe kawałki. W zależności od upodobań, kiszoną kapustę opłukać i dodać do garnka, gdzie znajdą się wszystkie składniki. Zalać ją bulionem do takiego poziomu, by była przykryta. Gotować na wolnym ogniu około półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać bulionem.

Kabanosy pokroić w plasterki; obsmażyć na patelni z odrobiną oliwy i drugą cebulą pokrojoną w piórka; dodać do bigosu wraz z wcześniej pokrojonym mięsem drobiowym i plastrami pieczarek. Doprawić resztą ziela, pieprzu i listków laurowych, koncentratu pomidorowego i powidłami śliwkowymi. Całość dusić około 30 minut

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (6 porcji) 318 kcal
1 porcja 53 kcal

LODY „Owocowy gaj”

Składniki:
 

400g ulubionych owoców (truskawki, jabłka, czarna porzeczka)

200g dojrzałego banana

50g mleka 2%

15g cukru trzcinowego

20g soku z cytryny

Sposób przygotowania:
 

Cukier zmielić na cukier puder. Banana i wybrane owoce zblendować stopniowo dodając mleko, cukier oraz sok z cytryny. Uzyskaną w ten sposób masę przełożyć do pojemników na lody i zamrozić w zamrażarce.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (4 porcje) 600 kcal
1 porcja 150 kcal

Zupa „Gorący Wieczór”

Składniki:

20g imbiru, świeżego, obranego

80g cebuli przekrojonej na pół,

300g marchewki startej na tarce

20g masła

500ml wody

1 kostka bulionu warzywnego

100g soku z pomarańczy

100g mleka 2 %

10g prażonych płatków migdałowych

1/2 łyżeczki soli

1-2 łyżki posiekanego szczypiorku

pieprz wedle uznania ( około 2 szczypty)

Sposób przygotowania:
 

Imbir i cebulę obrać, wrzucić do garnka, a następnie zblendować. Do tego dodać startą marchew i ponownie zblendować. Po dodaniu masła całość dusić ok. 3 minuty. Wlać wodę, kostkę bulionową i całość gotować 12 minut. Dodać sok z pomarańczy, przyprawy, mleko i gotować jeszcze ok. 2 minuty. Po tym czasie całość zblendować na jednolitą masę, tak by zupa zyskała konsystencję kremu. Podawać z prażonymi płatkami migdałów.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (10 porcji) 2210 kcal
1 porcja 221 kcal

Śledzik w zalewie

Składniki:

2kg śledzi
 

Zalewa:

6 szklanek wody

1 szklanka octu

1/2 szklanki cukru

1 łyżka soli

4 ziarna ziela angielskiego

2-3 listki laurowe

1 duża cebula pokrojona w piórka

Sposób przygotowania:
 

Śledzie dokładnie umyć, a następnie zalać wodą, dodać trzy łyżki octu i pozostawić na noc. Rano odlać wodę i pokroić śledzie na kawałki.

Przygotowanie zalewy zacząć od ugotowania wszystkich składników. Następnie całość wystudzić i zalać nią kawałki śledzi. Całość przechowywać w lodówce.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość 1879 kcal
1 łyżka 38 kcal

Musli „Cztery ziarna”

Składniki:

130g płatków z otrąb pszennych

80g   komosy ryżowej quinoa

100g płatków owsianych

100g płatków ryżowych

60g   pestek dyni

30g   żurawiny suszonej

Sposób przygotowania:

Umieścić wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać. Przesypać do słoja i szczelnie zamknąć.

Kaloryczność: całość 1879 kcal; 1 łyżka 38 kcal

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa

całość (2 porcje) 226 kcal
1 porcja 113 kcal

Zielone "Pietruszkowe szaleństwo"

Składniki:

1 mały pęczek natki zielonej pietruszki

50g cukru trzcinowego

1,5 cytryny, obranej bez pestek

1l niegazowanej wody mineralnej

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Następnie dolać wody i ponownie dokładnie zmiksować.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa